Realizati o cumpunere cu titlul „Painea sfanta de pe masa”. Atribuiti bobului de grau insusirea de a vorbi despre calatoria pe care o face pentru a ajunge paine, pe masa fiecaruia.

Compunere scolara

Painea sfanta de pe masa

„Painea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua astazi…”

Dragii mei, eu sunt bobul de grau , care, din marea dragoste a lui Dumnezeu, incoltesc pe camp. Ploaia ma uda, soarele ma mangaie si inmuguresc alaturi de fratii mei in lanul de grau. Vantul jucaus ne leagana ca pe un val auriu, vrajit. Dansul spicelor de grau ii incanta pe drumetii care poposesc sa-l admire.

Cand m-am copt sunt secerat, treierat si macinat la moara intr-o faina alba. Brutarul ma framanta cu apa si cu sare si ma pune in cuptorul aprins. Acum painea este coapta si brutarul ma duce la magazin. Astfel ajung pe masa fiecarui crestin si ii adun pe toti laolalta in jurul mesei. Aduc bucurie, pace si potolesc foamea.

Puiul, de Ioan Al. Bratescu Voinesti

Rezumat

Primavara o prepelita isi face cuib la marginea unui lastar. Face sapte pui ca niste cofeturi, din care ies sapte pui de prepelita. Puiul cel mare nu o asculta pe mama lui si este impuscat in aripa de un vanator. Prepelita, trista, continua sa-si invete puii sanatosi sa zboare in timp ce puiul cel mare sta deoparte si priveste. La sosirea iernii, gerul naprasnic o impinge pe prepelita sa zboare impreuna cu puii sanatosi spre tarile calde, lasand in urma pe puiul cel mare, care nu poate zbura din cauza aripii frante. Ramas in gerul cumplit, puiul moare.

Apollodor din Damasc

de Dumitru Almas

Rezumat

                     Apollodor din Damasc a fost arhitectul si sculptorul, care, la porunca imparatului Traian, a construit un pod peste Dunare la Portile de Fier. Imparatul Traian a traversat acest pod si l-a infrant in lupta pe Decebal. Apollodor a construit un monument cunoscut sub numele de  Columna lui Traian, care se afla la Roma. Pe aceasta columna au fost sculptate chipuri de daci si de romani in lupta. Apollodor din Damasc a fost un prieten al dacilor.

Rezumat – Legendele Olimpului100_7681La început era haos. Din haos s-a desprins pământul – Gheea. Gheea(Pământul) și Uranus (Cerul), împreună au 12 copii (titani). Pentru că putea să citească în viitor, Uranus află că unul din fiii săi îi vor lua puterea și nu va mai fi stăpânul ceresc. Uranus își aruncă fiii în temnița din Tartarul întunecat. Supărată de acest fapt, Gheea coboară în temniță și le cere fiilor săi să-l înfrunte pe Uranus. Singurul care îndrăznește este șiretul Cronos. El urma să folosească o armă ca o seceră făcută de Gheea. Rănit în pântec, plin de sânge, zeul Uranus îl blesteamă pe Cronos, care era biruitor.

Frații au fost eliberați din temniță. Cronos a preluat puterea peste pământ și peste cer, iar frații săi devin sfetnici. Cronos se căsătorește cu mândra Reea, cea mai frumoasă titanidă.

Zeita Nix, noaptea întunecată, misterioasa, ivită din haos, vrea să-l răzbune pe zeul Uranus. Zeita Nix naște niște odrasle monstruoase: Hipnos (somnul plin de vise și fantasme întunecate) Eris (discordia cea cruntă) Nemesis  (aspra răzbunare) Aspate (amăgirea oamenilor și zeilor) Ker (nimicirea) Tanatos (zeul morții) Deși făcuse nunta, gânduri ascunse îl frământau pe Cronos, știa că-l așteptau grele încercări așa cum îi prevestise Uranus. Pentru a scăpa de primejdii, Cronos își mănâncă odraslele: Hestia, Hades, Poseidon, Demetra și Hera.

Reea îi cere ajutorul Gheei pentru a-și salva al șaselea copil să nu fie mâncat de Cronos. Gheea o ascunde pe Reea în timpul cât va naște în insula Creta (într-o peșteră). Copilul, pe nume Zeus, rămâne în grija bunicii Gheea, iar Cronos primește în loc de prunc un pietroi înfășat asemenea unui nou născut. Zeus este alăptat de capra fermecată Amalteea. In joacă, Zeus, fiind foarte puternic îi rupe caprei un corn, care era mereu plin cu fructe. Acesta este cornul abundenței. Un cârd de porumbițe îi aducea copilului Zeus ambrozie (hrana zeilor). Un vultur îi aducea nectar. Mâncând ambrozie și bând nectar, Zeus crește foarte repede și odată ajuns stăpân în Olimp va lua cu el vulturul să-i stea de veghe și porumbițele să vestească primăvara.

Zeița Metis locuia pe malul fluviului Ocean. Ea pregătește o băutură fermecată pentru Cronos. Cronos bea băutura, se simte rău, i se deschide gura larg și din gâtlej îi ies copiii înghițiți: Hestia, Demetra, Hera, Hades și Poseidon. Ingrozit, Cronos se retrage în munți. Zeus îi salvează pe frații săi și devine stăpân. Ciclopii îi făuresc lui Zeus fulgere și trăznete. Pentru Poseidon au făurit o furcă și pentru Hades o cască fermecată care-l făcea invizibil. Zeii se mută pe muntele Olimp. Un război crâncen de 10 ani are loc între Zeus și titani. Zeus câstigă lupta, iar Gheea ramâne nemulțumită deoarece titanii, fiii ei, sunt întemnițați.

Zeus, Poseidon și Hades își împart între ei lumea: Zeus stăpâneste cerul luminos, Poseidon- fluviile și mările , Hades stăpâneste tot ce-i sub pământ.  (Tartarul). Zeus le cheamă și pe surori și le dă puteri/ haruri. Hestia a primit focul – viața, Demetra zeița recoltelor bogate, Hera – devine soția lui Zeus. Are loc o nuntă mare. Atena -ochii de azur (fiica lui Zeus și Metis). Ca să înlăture nenorocul Zeus o înghite pe Metis însărcinată cu Atena. Hefaistos, fiul lui Zeus și al Herei avea o fierărie La porunca lui Zeus, ii aduce acestuia o secure. Zeus îi cere să-i despice capul care-l durea cumplit, Astfel se naște Atena, zeita înțelepciunii, pe care Zeus o oprește să-i stea alături ca să-i dea sfaturi. Gheea îi ațâță pe giganții născuți din picăturile de sânge ale lui Uranus, să se lupte cu Zeus. Zeus îl găsește pe curajosul Heracle să-i infrunte pe giganți.

Prometeu creează omul și Atena ii dăruiește omului înțelepciune, însă Zeus vrea ca omul să se supuna zeilor și să le aducă sacrificii, să-și împartă roadele cu ei. Impotriva voinței lui Zeus, Prometeu fură focul de la Hefaistos și-l duce oamenilor pe pământ. Drept răzbunare, Zeus cere să se facă o femeie pe nume Pandora, care să ducă toate relele în lumea oamenilor în cutia Pandorei. Pentru neascultare, Prometeu este crunt pedepsit, înlănțuit în piloni de fier, sus pe o stâncă.

Zeul Apolo, fiul Zeus, cel care cântă la lira, se îndrăgostește de toate fetele ce-i ies in cale. Fugind de el, nimfa Dafne se transformă într-un copac – dafin, iar Castalia se aruncă în fântâna. Invidios pe cântecul la flaut al lui Marsias, Apolo îl provoacă la întrecere, având ca juriu cele nou muze. Deși Marsias cânta mai frumos, Apolo câștiga prin vicleșug și îl omoară pe Marsias, legându-l de un pin și jupuindu-i pielea. Artemis, zeița vânătorii îl transformă pe priceputul vânător Acteon într-un cerb ce moare sfâșiat de proprii săi câini de vânătoare, iar pe regina Niobeea o pedepsește aspru omorându-i copiii pentru că a nesocotit o zeiță. Săgetată de săgeata lui Eros, zeul iubirii, Afrodita se îndrăgostește de vânătorul Adonis și de dragul lui părăsește Olimpul. Gelos pe Adonis, Ares se transformă într-un mistreț hidos și îl ucide pe Adonis în pădure. In amintirea lui, în fiecare an, vreme de două zile au loc serbările numite adonii.

Cartea Junglei

Titlul:Cartea Junglei
Autorul: Rudyard Kipling
Personajele: tatăl lup, lupoaica, Talaqui șacalul,, zis Linge-blide (bârfitorul), Shere Khan-tigrul, Mowgli, Akela-marele lup singuratic, Baghera, Baloo, Bandar-Log poporul maimuțelor, șarpele Kaa.

În munții Seeonee, un pui de om gol, singur și flămând trece pragul peșterii lupilor noaptea. Tigrul Shere Khan e pe urmele lui să-l mănânce. Lupii îl salvează pe copil și îi dau numele Mowgli, brotăcelul.
Are loc o mare adunare a animalelor și se ia hotărârea ca Mowgli să trăiască în haiticul lupilor Seeonee,în schimbul unui taur și cu vorbă bună din partea ursului Baloo.
Băiatul crește alături de lupi, învață să se descurce în junglă, să înoate, să se cațere în copaci și să găsească hrană. Exista o lege a junglei care îi interzicea lui Mowgli să ucidă și să mănânce vite.
Dupa multe peripeții, Mowgli îl omoară pe fiorosul tigru Shere Khan și merge să trăiască în lumea oamenilor, într-un sat.

Robinson Crusoe -Rezumat

Titlul:Robinson Crusoe
Autorul: Daniel Defoe
Personajele: Robinson Crusoe, tatăl său, papagalul Polly, Vineri.

 Robinson Crusoe este un tânăr, care nu ascultă sfaturile părinţilor săi şi fuge de acasă să viziteze lumea.
Călătoreşte mult cu vaporul şi naufragiază pe o insulă pustie, el fiind singurul care a scăpat cu viaţă.
Deznădăjduit, îşi construieşte un adăpost sigur, se gospodăreşte, domesticeşte capre, plantează orz şi orez, usucă struguri, îl învaţă pe papagalul Polly să vorbească, scapă de friguri galbene şi îl educă pe servitorul Vineri.
Robinson Crusoe devine credincios. Îl salvează pe Vineri din mâna canibalilor şi îl face servitorul său. Îl dezvaţă de canibalism şi îl învaţă să mănânce carne de ied friptă, lapte, ouă de ţestoasă şi struguri. În timp, cei doi devin buni prieteni, fac un canu mare împreună şi părăsesc insula.
După douăzeci şi şapte de ani petrecuţi pe insula pustie, Robinson Crusoe se întoarce în lumea oamenilor, îşi face o familie şi trăieşte mulţumit având doi fii şi o fiică.
Cartea este un adevărat manual de supravieţuire.

„Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi”

<a href=”https://ellaintaracopiilor.files.wordpress.com/2014/12/101_0097.jpg”><img src=”https://ellaintaracopiilor.files.wordpress.com/2014/12/101_0097.jpg?w=300&#8243; alt=”101_0097″ width=”300″ height=”225″ class=”alignnone size-medium wp-image-6502″ /></a>
<strong>Titlul:”Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi”
Autorul: Nikolai Nosov

Personajele:
Locuitorii din Orașul Florilor
Habarnam, Știetot, Doctorul Pilulă, Grăbilă, Vânătorul Glonțișor, mecanicul ȘurubeL, ajutorul Piuliță, poetul Floricică, Gogoașă, Peticel, muzicantul Guslă, Probabil

Locuitorii din Orașul Verde
Randunica, Libelula, Fir-de-pai, poeta Floare de colț, Fulg-de-nea, Iepurica, Ochi-albaștri, Doctorița Mierinana, Puf-de-păpădie, Veverița

Locuitorii din Orașul Zmeelor
Mecanicul Inventator – ELice, Scriitorul Istețilă, Cuișor, Șoferul Covrig

În Orașul Florilor, situat pe malul pârâului Castraveților, trăiau niște pitici de mărimea unui deget. Fiecare pitic se pricepe la ceva, în afară de Habarnam, care nu are niciun talent și nici cunoștințe.
Știetot construiește un balón. Cincisprezece pitici pornesc în călătorie cu balonul zburător și ajung în Orașul Verde unde locuiau doar prichinduțe. Acolo găsesc un oraș frumos, situat pe malul râului Pepenilor, curat și bine gospodărit. Prichinduțele sunt prietenoase și îi ajută pe prichindei să se facă bine în urma prăbușirii balonului.
Habarnam minte și se laudă cu lucruri pe care nu le-a făcut el. Prichindeii și prichinduțele își dau seama de adevăr și râd de el că e mincinos.
Are loc un bal cu muzică, dans, lampioane colorate și stegulețe.
Prichindeii conduși de Știetot și busola lui se întorc pe jos acasă în Orașul Florilor. Habarnam învață să scrie și să citească.

Versurile scrise de Habarnam
„Știetot se plimba-n ploaie
Și-a sărit peste o oaie.

Grăbilă, flămând cât zece
Înghiții un fier de călcat rece.”

„Probabil sub pernă are o brânzoaică dulce, mare.
</strong>

Poezie de toamna pe o frunza

100_7081

„Colț Alb”

Autorul: Jack London

Personajele: Bill, Henry, lupoaica Kiche, Lupul Chiorul, Colț Alb, stăpânul Castor Cenușiu, copilul Mit-Sah, soția Kloo-Kooch, câinele Lip-Lip, bătrânul câine Baseek, crudul stăpân Smith Frumosu’, Wudon Scott, Collie.

Cartea prezintă povestea emoționantă a lui Colț Alb, puiul cenușiu al lupoaicei Kiche și al lupului Chiorul.

Colț Alb este prins de indianul Castor Cenușiu și dus în tabăra indienilor de pe malul fluviului Mackenzie. Castor Cenușiu îi dă numele de Colț Alb și îi devine stăpân.

Dușmanul de moarte al lui Colț Alb este câinele Lip-Lip. Ceilalți câini din haită îl atacă adesea pe Colț Alb. Aflat în tabăra indienilor puiul cenușiu învață să se supună stăpânului său și să se teamă de mânia oamenilor pe care-i considera zei. Castor Cenușiu îl vinde pe Colț Alb lui Smith Frumosu’ pentru câteva sticle de whisky. Noul stăpân are o înfățișare îngrozitoare și este foarte crud. Il bate pe Colț Alb și îl învață să omoare orice animal care intră în cușca lui. Oamenii se adună să vadă luptele și îl ațâță pe Colț Alb cu bățul printre gratiile țarcului.

Colț Alb este salvat de Wudson Scott și Matt care îl duc in San Francisco și în Sierra Vista. Este tratat cu blândețe de noul stăpân. Colț Alb își salvează stăpânul, Wudson Scott, de la moarte de două ori. O întâlnește pe Collie și puii săi și începe o nouă viață.

 

Peripețiile Alisei în Țara minunilor

Titlul: ” Peripețiile Alisei în țara minunilor”

Autorul: Lewis Carroll

Personajele: Alisa, Iepurele alb, Ducesa, Domnul Omidă, porumbelul, pisica de Cheshire, Pălărierul, Regina de Cupă, Falsa Broască Țestoasă, Grifonul

Alisa stătea în grădină împreună cu sora sa, care citea o carte. Un Iepure Alb trece alergând pe lângă ea și uitându-se grăbit la ceas.

Alisa urmărește Iepurele și alunecă într-o vizuină ce părea o fântână foarte adâncă.

Fetița a intrat într-o lume ciudată locuită de ființe neobișnuite. Alisa bea dintr-o  sticluță pe care o găsește pe măsuță și se micșorează până la zece degete, dar fiind prea scundă nu mai poate lua cheița de aur de pe măsuță. Mănâncă prăjitura cu stafide și se mărește.

În peripețiile ei se întâlnește cu Iepurele Alb, cu un Soarece, cu Pasărea Dodo, cu Ducesa, cu Domnul Omidă și cu Falsa Broască Țestoasă. Domnul Omidă îi dă Alisei două bucăți de ciupercă: una o făcea să crească și cealaltă să se micșoreze.

Pisica Cheshire tot apare și dispare cu rânjetul ei neobișnuit. Alisa participă la ceaiul nebunilor alături de Iepurele de martie, Bursucel și Pălărier. Fetița ajunge la o partidă de crochet la Regia de Cupă. Această Regină este o femeie furioasă, care urlă și poruncește mereu decapitarea oaspetilor. Crochet este un joc sportiv în aer liber în care mai multe persoane lovesc pe rând cu un ciocan niște bile. La Regina de cupă jocul de crochet se joacă, în mod ciudat, folosind niște păsări flamingo și arici. Flamingo este o pasăre de apă, migratoare, mare.

Peripețiile Alisei se sfârșesc atunci când se trezește din somn și își dă seama că totul a fost doar un vis.

Dumbrava minunata

100_4668

 de Mihail Sadoveanu

Rezumat

    Lizuca era o fata orfana de mama. Tatal ei se recasatorise cu doamna Vasilian. Mama vitrega nu o iubea pe Lizuca si se purta urat cu ea. Se distra cu musafirele ei madam Neicu si madam Emilia si vorbea urat despre Lizuca, pe care nu o iubea deloc.

   Servitoarea Elena o bate pe fetita. Nefericita, Lizuca pleaca la bunici impreuna cu Patrocle, catelul ei., pornind astfel intr-o „expeditie indrazneata”.

 In drumul lor intalnesc personaje de poveste: Sora- Soarelui, Sfanta Miercuri, prichindei, Fat-Frumos, Zana inchipuirii si un batranel.

Bunicii o gasesc pe Lizuca in padurea intunecata si o duc la ei acasa.

Expresii frumoase:

„Clopote incepura a bate dulce si trist.”

” Doua petale ca niste fluturi de lumina.”

„O neliniste i se furisa in suflet.”

” … in padure o umbra tainica si deasa se intindea.”

„saltea si pernuta de muschi”

Heidi, fetița muntilor, de Johanna Spyri

Heidi era o fetita orfana, pe care matusa Dete o duce sa creasca in grija bunicului din munti. Fetitei ii place viata alaturi de bunic. Merge, impreuna cu Peter, cu turmele de capre la pascut, sus pe munte. Bunicul are grija de ea, dar refuza sa o trimita la scoala.

Matusa Dete revine in munti, o ia pe Heidi, impotriva vointei bunicului, si o duce la Frankfurt, sa locuiasca la o familie bogata, care avea o fata infirma pe nume Clara Sesemann.

Clara si Heidi se imprietenesc si iau lectii impreuna. Domnisoara Rottenmeier, guvernanta Clarei, este foarte severa cu Heidi. Pentru ca era foarte trista de dor de casa, la recomandarea doctorului, Heidi este dusa acasa la bunicul din munti.

Incarcata de daruri, Heidi se intoarce acasa la bunicul, care se bucura foarte mult de intoarcerea ei. Clara, insotita de bunica Sesemann, vine in vizita la cabana din munti, unde isi recapata sanatatea si, ca prin minune, poate sa mearga din nou.

Fram, ursul polar, de Cezar Petrescu

100_4169

Rezumat

       In iarna anului 1924 oamenii participa la reprezentatia de adio a Circului Strutki. Miss Ellian, imblanzitoarea, ii prezinta pentru ultima oara pe cei doisprezece tigri de Bengal.

      Ursul Fram, vedeta circului Strutki, a uitat toate acrobatiile pe care stia sa le faca. Astfel, nu mai poate fi folosit in spectacole.

    De mic, Fram, ursul polar, a fost prins de eschimosi in tinuturile polare, luat de marinarul Lars, vandut pentru zece sticle de rom. Fram inseamna „inainte” in limba norvegiana. 

Pentru ca nu mai este bun sa apara in spectacole la circ, Fram este trimis inapoi in gheturile polare, cu ajutorul unui vanator de ursi, devenit aparatorul ursilor.

 Fram este lasat sa traiasca pe o insula acoperita de gheturi, nepopulata de oameni, ca sa nu fie impuscat. Ursul ramane singur, colinda insula de colo-colo si isi face rost de hrana cu greu.

In noaptea polara, apare aurora boreala, e viscol si Fram sufera de foame. Isi face un mic prieten, puiul de urs Zgaibarici.

Cei doi prieteni se despart cand Zgaibarici incerca pe ascuns sa faca figurile de circ pe care le vazuse la Fram.

Un sloi il duce pe Fram intr-un golf, unde locuia Nanuc, copilul de eschimos.

Cei doi vanatori, Otto si Egon, sunt in pericol de moarte. Ursul Fram ii salveaza de la inghet si se intoarce in lumea oamenilor.

100_4170

Test de evaluare- limba romana 

Clasa a II-a, Semestrul 1

1. Dictare: 30 p

Ninge necontenit. Baiatul priveste dansul fulgilor de nea. Un fulg s-a transformat in femeie. Este o femeie cu rochie alba, stralucitoare. Ce frumoasa este! Cine o fi?

2.Scrie cuvinte cu inteles asemanator pentru urmatoarele:  6p

zapada – …………..                                a scanteia – ……………….

craiasa – ……………                                fereastra – ………………….

coasta – ……………..                               priveste – ……………………

3. Alintati urmatoarele cuvinte: 9p

sat –   ______                        cojoc –  ______                                  rochie – ______

fulg – ______                         sanie – ______                                  geam -______

Baiat – _____                         ochi – _______                                 fereastra – ______

4. Ordoneaza cuvintele in propozitii.  Completeaza semnul de punctuatie potrivit la sfarsitul propozitiilor obtinute. 9p

a) ai, Unde, vacanta, fost, in, iarna, de; ______________________________________

b) sunt, de , Cat, fulgii, mari, nea, de; _______________________________________

c) biblioteca, de Alina, vine, la, cu, sa, prietena; ________________________________

5. Alcatuieste propozitii dupa o imagine de iarna, care sa exprime:

– o constatare: ___________________________________________________

– o intrebare: ____________________________________________________

– o exclamare: ____________________________________________________

6. Uneste, prin sageti, propozitiile urmatoare, cu ceea ce exprima fiecare: 7p

La multi ani, Marina!                                                  o constatare

Noapte buna, bunico!                                                  o urare

Vali, curata zapada!                                                     o mirare

Iarna apus stapanire peste sat.                                  un salut

Ce argintii sunt fulgii de nea!                                      o porunca

Vii cu mine la patinoar?                                               un sfat

Sa ai grija la sanius!                                                       o intrebare

7.  Pune semnele de punctuatie necesare: 11p

A inceput sa ninga  Ce mari si frumosi sunt fulgii de zapada  Pe derdelusul de la capatul satului sunt multi copii cu saniute

Unii se bat cu bulgari de nea  altii fac oameni de zapada    Ce distractie mare  Seara vine incet   Oare de ce nu vor copiii sa mearga acasa   Si de ce le sunt obrajii imbujorati    Cu siguranta nu vor uita nicicand aceasta zi minunata    Ce frumoasa este iarna

8. Formuleaza intrebari potrivite pentru raspunsurile date: 9p

______________________________________ George Cosbuc a scris poezia „Iarna pe ulita”.

______________________________________ Maine mergem in tabara de schi.

______________________________________ Omului de zapada ii sta bine cu palarie.

Evaluare – unitatea de invatare”Traditii, obiceiuri, sarbatori”

1. Scrie prima strofa din poezia „Colindatorii”, de George Cosbuc.

2. Scrie un text format din minim trei enunturi corespunzatoare imaginilor de mai jos. Pune-i un titlu potrivit:

reindeer-sleigh-santa-outdoor-clipart

santa-claus-coming-down-t_4b1563c72da57-p

children_opening_christmas_gifts_460

3. Scrie un text, raspunzand la urmatoarele intrebari:

a) Cand se sarbatoreste Craciunul?

b) Ce semnificatie are aceasta sarbatoare sfanta pentru crestini?

c) Ce obiceiuri strabune se practica de Craciun?

Pune-i un titlu potrivit.

Evaluare unitatea de invatare „Familia”

1. Dictare:

Tatutu, maicuta si unchiul Sesis au aparut imediat.

– Nu va pedepsim, a intervenit unchiul Sesis. Am hotarat sa va dam cheile de la toate dulapurile. Voi veti face mancarea, veti aduce parale, veti pregati masa. 

Mitu si Barutu se uitau nedumeriti.

2. Scrie A (adevarat) sau F (fals), pentru fiecare enunt:

  • Data se scrie sus, in partea dreapta a paginii. 
  • Titlul se scrie la mijlocul randului urmator, dupa data.
  • Biletul se trimite prin posta.
  • Biletul este un mesaj oral.
  • Un bilet poate fi adresat numai persoanelor apropiate.

3. Cine este autorul?

a) „Cheile”                                                  Emilia Caldararu

b) „Amintiri din copilarie”                     Tudor Arghezi

c) „Bine e la noi acasa”                            Ion Creanga

4. Scrie numele personajelor pe care le recunosti in fiecare fragment:

a) Era in  ziua aceea un cer senin si asa de cald ca am fugit la balta.    ………………………..

b) Au adus scaune la dulap. S-au suit pe ele, dar au dat de cutii incuiate.   ……………………………..

c) Vazand ea ca nu raspund, lasa toate la pamant si se ia dupa mine.  ………………………………

5. Ordoneaza enunturile potrivit cu desfasurarea intamplarilor din textele:

a) „Amintiri din copilarie”                                    b) „Cheile”

…. Nica a fugit la balta sa se scalde.                   …… Dulapul se rastoarna.

…. Baiatul ii cere iertare mamei.                       …… Familia discuta cu Mitu si Barutu.

…. Mama cere ajutorul lui Nica.                        …… Mitu si Barutu incep  sa comploteze.

                                                                                 …… Copiii aduc scaune la dulap.

6. Alcatuieste enunturi in care sa folosesti cuvintele:

comploteaza, tiptil, nedumerit

…………………………………………………………………..

Ortograme: mai sau m-ai?

Se scrie mai atunci cand este folosit pentru a intari semnificatia unor cuvinte: „mai mult”, „mai frumos”, „mai bun”; atunci cand semnifica a cincea luna din an (luna mai) sau cand are inteles de „inca”; atunci cand se refera la un obiect de lemn, utilizat la tara.

Se scrie m-ai cand dupa „m” urmeaza o actiune.

m-ai certat

m-ai invatat

Completeaza cu mai sau m-ai:

1. munte  ……… inalt

2. ……….. invitat 

3. prajitura ……… dulce

4.  ………… ajutat la nevoie

5. ………. usor

Balada unui greier mic

Varianta cantata

Varianta recitata

Ciubotelele Ogarului

de Calin Gruia

Plan de idei

1. Era toamna.

2. In drum spre iarmaroc, Iepurele s-a intalnit cu Ogarul.

3. S-a oprit la hanul Ursului, unde Ogarul s-a ospatat , iar Iepurele a platit.

4. Noaptea, Iepurele a fugit cu ciubotelele Ogarului.

Povestirea pe scurt

Intr-o zi ploioasa de toamna, un iepure a pornit spre iarmaroc. Avea doi galbeni cu care voia sa isi cumpere incaltari.

In drum spre targ, s-a intalnit cu Ogarul. Acesta avea suba si ciubotele. Iepurele l-a intrebat cat au costat ciubotelele pentru ca dorea sa isi cumpere si el ciubotele.

Au pornit impreuna spre targ.  Vazand ca se intuneca, Ogarul i-a propus iepurelui sa ramana peste noapte la hanul Ursului. Acolo acesta a mancat si a baut pe saturate de unul singur, punandu-l pe iepure sa plateasca.

Cand Ogarul a adormit, iepurele i-a luat ciubotelele si a plecat de la han.

Regula elementara

Nostrivostri si desi se scriu cu un singur „i”.

101_9509

Am o veste buna pentru elevii si profesorii de liceu: a aparut un instrument util pentru a invata limba si literatura romana!

Am asteptat cu interes aparitia acestei carti, si iata, ca doamna profesoara, Alina Manea, ne-a pus la dispozitie un material practic si util atat pentru profesorul, cat si pentru elevul de liceu.

Limba si literatura romana

Textul literar- Concepte si exercitii propuse pentru Clasele IX-XII

Autor: Profesor Alina Manea

Editura Delfin, Bucuresti, 2013

Pret: 27 lei

Succes la teze si la examenul de Bac!

Predicatul pe intelesul oricarui copil sau parinte

Definitie: Predicatul este partea principala de propozitie care atribuie subiectului o actiune, o stare, o caracteristica sau o insusire.

Feluri:

Predicat verbal (P.V.): raspunde la intrebarile: Ce se spune despre subiect?

                                                                                                   Ce face subiectul?

Este exprimat prim verb personal, predicativ (adica verbe la modurile: indicativ, conjunctiv, imperativ, conditional- optativ).

Noi cantam. (Ce facem noi?) Cantam = PV

Copacii au inflorit. (ce se spune despre copaci?) au inflorit = PV

Predicat nominal (P.N.): raspunde la intrebarile: Cine este subiectul? Ce este subiectul? Tata este inginer.

Cum este subiectul? Ea este inalta.

                                          Este exprimat printr-un verb copulativ + nume predicativ.

Verbele copulative sunt:  a fi, a deveni, a insemna, a constitui, a parea, a deveni, a insemna, a iesi, a reprezenta, a ramane, a ajunge, a se numi.

Atentie! Daca sunt urmate de cuvinte care inseamna ceva, cumva, inseamna ca sunt predicat nominal (P.N.).

Numele predicativ este:

  • simplu (cand este exprimat printr-un singur cuvant)
  • multiplu (cand este exprimat prin mai multe cuvinte)

Exemplu de analiza de PN:

Ea devenea mai prietenoasa.

devenea mai prietenoasa= predicat nominal, exprimat prin verb copulativ ” devenea”, conjugarea a IV-a, modul indicativ, timpul imperfect, persoana III-a, numarul singular, si numele predicativ ” mai prietenoasa”, exprimat prin adjectiv, genul feminin, numarul singular, cazul N., gradul de comparatie comparativ de superioritate.

 
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s