la masa, copii!

Vinete grecești

Ingrediente:

3 vinete mici ,
carne tocată (500 gr vită-porc sau 2-3 piepti de pui),
1 ceapă, 1 cățel de usturoi (opțional),
2 roșii pentru decor,  1 conservă suc de roșii,

1 foaie de dafin

sos alb gros
100 g unt,
oregano

1 legătură de pătrunjel , spălat, curățat și tocat,

ulei de măsline,

sare și piper.

Cum se face:

1. Spălați vinetele, curățați-le și tăiați-le pe lung.

2. Scobiți-le cu grijă,  așezați-le pe o tavă încăpătoare și coaceți-le în cuptor, la foc iute, până se fac aurii.

 

100_5269

 

 

3. Scoateți-le din cuptor și umpleți-le cu carnea călită în prealabil, împreună cu ceapa tocată, eventualul usturoi, totul stins cu roșii și condimentat cu sare, oregano, o foaie de dafin, piper și pătrunjel.

 

100_5270

4.  Pregătiți sosul alb

100 gr unt
1 lingură cu vârf făină albă
250 lapte fierbinte
sare
piper
nucșoară (opțional)

 Preparare

  1. Topesc untul la foc mic într-un ibric.
  2. Adaug făină și amestec bine cu telul până obtin o cremă, apoi las pe foc încă 1 minut și amestec.
  3. Adaug treptat laptele, timp în care amestec cu telul în sos.
  4. Las la fiert sosul încă 1 minut amestecând mereu.
  5. Se condimentează cu sare si piper si eventual puțină nucșoară.

5. Turnați peste fiecare vânătă umplută 2-3 linguri de sos alb și decorați cu felii de roșie.

 

 

100_5271

 

6. Tava se pune în cuptorul preîncălzit la 200 de grade.

100_5272

100_5273

100_5274

100_5275

 

Poftă bună!100_5277

100_5278

Reteta testata de icre de peste

100_4634

Ingrediente:

icre de peste

100_4630

gris

1/2 l ulei

1 ceapa ceapa

100_4633

Preparare:

 

1.Într- o oală mica/ibric pun 500 ml  de apa  la fiert. 

2. Când apa începe sa fiarbă, dau focul mic la aragaz și pun grisul în ploaie  mestecând continuu cu telul.  Pun gris pana are consistenta unei maioneze.  Îl fierb 3-4 minute mestecând continuu.

3. Apoi îl las la răcit. Când se răcește, se mai întărește și face o coaja deasupra, coaja o arunc, nu o folosesc.  Nu pun grisul cald pentru ca se taie icrele.

100_4615

4. Într-un  castron pun 2 galbenusuri de ou, 1 lingura de muștar, mestec și adaug ulei  ca la o maioneza.
După ce fac 3 linguri de maioneza pun 2 linguri de icre și iar mestec cu ulei. Eu am folosit mixerul.
100_4631
5. Încep sa pun câte o lingura de gris, apoi mai adaug ulei.
100_4632
6. Storc și zeama de lămâie, dar cu atentie sa nu pun multă zeama pentru ca ies acre. Gust și pun sare. La final adaug  o ceapa tocata mărunt.
100_4635
Și gata,  asta e  tot!
100_4636

Pofta buna! 

100_4638

 

Reteta testata de Drob

100_4640

 

100_4641

Ingrediente: (pentru doua tavi )

o jumatate de kg ficat de porc/vita

1 kg fleica (sa nu fie foarte slaba)

3-4 cepe mari

4 legaturi de marar verde

100_4620

sare, piper, cimbru

100_4624

5 oua crude

Preparare:

1. Intr-o oala fierb ficatul si carnea fleica.

100_4616

2. Dupa ce s-au fiert, le toc folosind un robot de bucatarie.

100_4617100_4618

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Separat calesc 3-4 cepe mari cu 4 legaturi de marar verde.

100_4621

100_4622

4. Amestec cele doua compozitii.

5. Adaug sare, piper, cimbru si cele 5 oua crude.

100_4625

 

100_4627

 

6. Ung tava cu ulei si o tapetez cu faina.

100_4626

Pun compozitia in tava. Nu umplu tava pentru a nu da pe dinafara in cuptor.

100_4628

Timp de coacere la cuptor aproximativ 30 de minute.

100_4640

 

Pofta buna!

 

Consumul de afine = sanatate 

102_2477

Suntem in luna august.

102_2478

S-au copt afinele si te asteapta sa le mananci proaspete sau in prajituri.

102_2473

102_2476

Sunt multe motive pentru care trebuie sa mananci afine:

  • contin antioxidanti, antocianine, vitamina A, complexul de vitamine B, vitamina C, vitamina E, cupru, seleniu, zinc si fier. Fierul este important pentru sistemul imunitar, deoarece mareste nivelul de hemoglobina si concentratia de oxigen din sange;
  • intaresc sistemul imunitar si previn infectiile. Cand sistemul imunitar este puternic, poti lupta mult mai usor impotriva gripelor, racelilor si altor afectiuni virale;
  • consumul de afine = sanatate;

102_2475

  • îmbunătăţesc vederea ;
  • sunt delicioase si nu ingrasa;
  • reglează circulaţia deficitară;
  • au proprietăţi antiseptice şi astringente, fiind folosite ca remediu împotriva diareii, diabetului, gingiilor inflamate, în tratamentul de întărire a arterelor (ateroscleroză) şi împotriva durerilor menstruale.

102_2489

Placinta cu mere

101_9577

Ingrediente:

1 kg mere

pentru aluatul de placinta:

6 linguri de zahar le topesc in ibric impreuna cu 16- 20 linguri de apa.

Dupa ce au dat in clocot, opresc focul.

Intr-un castron amestec acest sirop din ibric impreuna cu 16 linguri de ulei, 1 praf de copt stins in otet, esenta.

Le amestec bine si adaug faina cat cuprinde.

Impart coca in doua.

Ung tava cu ulei.

Intind prima foaie si o asez in tava. Pun merele rase (in care am pus  zahar si scortisoara). Intind a doua foaie de placinta si o asez in tava peste merele rase.

Bag tava in cuptorul preincalzit si las la copt la foc mediu.

101_9579

Fursecuri in forma de literele alfabetului

Doamna invatatoare a fetitei mele foloseste toate simturile in predarea si invatarea cifrelor si literelor alfabetului limbii romane.

A venit si randul nostru sa pregatim fursecuri in forma de litera R.

Ingrediente: (pentru 30-40 de fursecuri)

300 gr. faina,70 gr. zahar pudra, 180 gr. unt, 1 ou, 1 plic de zahar vanilat, sare

Cum se face:

1. Amestec bine 180 gr unt/margarina si 70 gr zahar pudra.

Atentie! Nu adaug praf de copt pentru ca ar strica forma literei pe care doresc sa o modelez.

2. Adaug oul si treptat faina, zaharul vanilat si un praf de sare.

3. Amestec bine ingredientele.

4. Intind aluatul si tai fasii subtiri cu un cutit.

Vreau sa fac fursecuri in forma de litera R .

5. Asez literele in tava de copt. Nu ung tava, ci doar pun hartie de copt.

6. Pun tava in cuptorul preincalzit, la foc mediu, timp de 12-15 minute pana cand fursecurile devin rumenite.

7. Scot fursecurile din cuptor si le las la racit.

Fursecurile in forma de litera R sunt gata de mers la scoala!

Dulceata de gutui

Ingrediente:

gutui, zahar, lamaie, zahar vanilat si optional miez de nuca

Cum se face:

1. Spal gutuile de puf, le tai in sferturi si le dau pe razatoarea mare.

E vremea gutuilor!

2. Intr-un vas pun la fiert apa si zaharul in functie de cantitatea de gutui pe care vreau sa o folosesc. Eu am folosit 1 kg si 250 gr.

3. Adaug gutuile date pe razatoare si le las la fiert la foc mic. Amestec din cand in cand ca sa nu se lipeasca.

4. Adaug 1-2 pliculete de zahar vanilat si suc de la o lamaie.

5. Cu 5-10 minute inainte sa opresc focul, adaug miez de nuca.

6. Pun dulceata in borcane curate.

Ai un copil care face mofturi la mancare? Solutia e simpla si inteligenta: fa-l bucatar. Invata-l sa faca preparate culinare usoare! O sa vezi o mare schimbare de atitudine.

Alege retete care necesita un timp scurt de preparare: sandvisuri, omleta, salata de fructe, iaur simplu cu bucatele de fructe.

Legumele si fructele nu trebuie sa lipseasca!

Noi am gasit aceasta idee pe internet si azi am si pregatit ciupercute din ou fiert tare si jumatate de rosie cu buline din smantata.

Pregatiti ingredientele!

Ciupercute din ou fiert si rosie

Placinta cu spanac si ciuperci

Placinta cu spanac si ciuperci

Ingrediente:

1 borcan spanac Olympia Spanac Olympia 580 ml

1 borcan ciuperci taiat (280 gr)

1 ceapa mica (optional)

sare, piper

1 pachet de foi de placinta Linco

unt pentru uns tava si foile

1 tava de iena sau tava de aragaz

Cum se face:

Pasul 1. Pregatesc umplutura de placinta

Folosesc robotul de bucatarie si toc marunt o ceapa, ciupercile (scurse de apa) si spanacul.

Adaug sare si piper.

Pasul 2. Ung tava cu unt/ulei sau margarina

Asez prima foaie peste care pun cubulete mici de unt/margarina. Asez astfel cateva foi pentru placinta (baza).

Pasul 3. Pun umplutura de placinta

Pasul 4. Acopar cu foi de placinta, avand grija sa ung foile cu ulei/margarina sau sa pun cubulete de unt printre foi. Folosesc un cutit de taiat pizza si tai placinta inainte de a o coace.

Pasul 5. Pun tava in cuptorul preincalzit si las la copt aproximativ 10 minute sau pana cand se rumeneste.

Se serveste calda sau rece.

Suc natural de lamaie

Ingrediente:

1, 5 kg de lamai

1, 5 kg de zahar

1,5 l apa

Cum se face:

Pasul 1.  Dau lamaile pe razatoare.

Pasul 2.  Coaja de lamaie se pune la macerat impreuna cu zaharul intr-un vas de sticla sau de inox,  la cald. Se lasa la macerat timp de 24 de ore.

Pasul 3.  Storc sucul de lamaie si il pastrez la frigider pana a doua zi.

Pasul 4. Dupa 24 de ore adaug  sucul de lamaie peste amestecul de coaja de lamaie si zahar. Amestec si las pentru inca 24 de ore.

Pasul 5.  Dupa 24 de ore adaug 1,5 l de apa si amestec.

Pasul 6.  Folosesc o strecuratoare si strecor amestecul. Astfel am obtinut un sirop concentrat de lamaie.

Kisadia

Te invit sa gatesti si sa mananci kisadia.

Este un fel de mancare cu specific mexican.

Ingrediente:

Lipie (6 lei pachetul) in Kaufland

cascaval, rosii, sunca presata sau carne la conserva, piper

ingrediente

1 tigaie

Cum se face:

1. toc cubulete cascavalul, rosiile si sunca presata;

2. tai pe jumatate lipiile (eu am avut lipii mari de aceea le-am taiat) sau le folosesc asa cum sunt;

3. pun piper peste rosii;

4. incing bine tigaia fara ulei ;

5. incalzesc lipia pe o parte si pe alta rapid (altfel se usuca)

6. umplu lipia cu rosii, sunca presata si cascaval

7. inchid lipia si presez cu furculita marginea pe care am pus cascaval

Le asez pe farfurie. Sunt delicioase si calde si reci, si cu si fara ketchup.

Pofta buna!

Idei de meniuri

Luni: mic dejun: ceai de macese, sandvis cu cascaval

Gustare: fructe (mar)

pranz: supa de galusti, fasole verde cu pui

gustare de dupa amiaza: un iaurt simplu cu biscuiti

Marti: mic dejun: cereale cu lapte,

gustare: fructe (banana)

pranz: ciorbita de aripi de curcan, pilaf de orez cu legume

gustare: compot de fructe

Miercuri: mic dejun: ceai de lamaie, sandvis cu unt si salam victoria

gustare: fructe (portocala)

pranz: supa crema de legume su crutoane, spaghete cu carne de pui si cascaval

gustare: placinta cu mere

Joi: mic dejun: cacao cu lapte, gustari cu branza topita si muschiulet file

Gustare: fructe (struguri)

Pranz: supa de pui, chiftelute cu piure

Gustare: iaurt cu fructe

Vineri: mic dejun: cereale cu lapte

Gustare: fructe (kiwi, banana)

Pranz: ciorba de vacuta, piure cu copanele de pui la cuptor

Gustare: iaurt simplu si chec

Sambata: mic dejun: ceai de tei cu lamaie, omleta cu cascaval

Gustare: fructe (mar)

Pranz: ciorbita de spanac, ostropel de pui cu mamaliguta

Gustare: placinta cu dovleac, nuca si scortisoara

Placinta cu dovleac, nuca si scortisoara

 
Placinta cu dovleac
Trebuie sa recunosc faptul ca aveam o parere nu tocmai buna despre placinta cu dovleac, insa am incercat o reteta care m-a facut sa-mi schimb parerea.
                         Cumparasem un dovleac mare si frumos pentru orele de limba engleza. Copiii s-au bucurat sa-l vada, sa-l atinga si sa-l ia in brate.
Pentru ca se apropie Halloween am hotarat sa cioplim dovleacul si sa avem o mica” lectie de stiinta”. Am taiat capacul dovleacului si am cercetat interiorul. Am folosit manusi si am scos samburii de dovleac.
Copiii sunt atat de creativi! Iata cateva observatii: „Deci asta era inauntrul unui dovleac!” Semintele de dovleac sunt ca niste dinti pe gingie.” „Acum (ca l-am taiat) dovleacul nu mai traieste!”
Ingrediente pentru placinta cu dovleac:
dovleac placintar (eu am avut un dovleac de 5 kg din care am obtinut 2 tavi cu placinte)
100-250 gr zahar
250-300 gr miez de nuca
1 plic de scortisoara
un pachet de foi de placinta
putin unt ca sa ungem tava
un ou
zahar farin ca sa pudram placinta cand este coapta
Se taie dovleacul si se indeparteaza semintele

Dovleacul se taie felii. Miezul se da pe razatoarea mare.

Felie de dovleac
Dovleac ras

1. Intr-o cratita amestec dovleacul ras cu zahar (100-250 g) dupa gust; calesc amestecul pana scade siropul obtinut. Amestec ca sa nu se lipeasca.

Calesc dovleacul ras impreuna cu zaharul
2. Toc miez de nuca (250-300gr) si amestec cu un plic de scortisoara
Miez de nuca si scortisoara
3. Incalzesc cuptorul la 200-250 grade.
4. Ung o tava cu unt si intnd foaia de placinta. Eu am folosit aluat pentru foietaj Bella, pe care l-am dezghetat anterior.
Pun foaia de placinta in tava unsa cu unt

5. Adaug miezul de nuca si scortisoara peste dovleacul care se afla inca la preparat pe foc. Amestec bine si mai las pe foc timp de cateva minute.

6. Pun umplutura pe foaia de placinta. Acopar cu cea de-a doua foaie de placinta. Ung foaia cu ou batut. Tai placinta in patratele folosind cutitul de taiat pizza. Se taie mult mai usor acum, decat atunci cand este coapta placinta. Apoi  pun tava la cuptor pentru 30-45 de minute. Mentin temperatura cuptorului la 250 de grade.

7. Cand s-a copt, scot tava din cuptor si pudrez cu zahar farin.

Cea mai buna placinta

Azi am facut zacusca de vinete…

Ma tot gandeam la copilarie, cand mama pregatea zacusca de vinete. Stiu ca se gaseste zacusca de cumparat din supermarket, dar nu se compara cu cea preparata acasa.

Am folosit urmatoarea reteta, pe care am gasit-o pe un blog pe care-l tot citesc cu multa admiratie pentru talentul de bucatareasa al autoarei.

http://savalaura.blogspot.com/2010/08/zacusca-de-vinete.html

Stiu ca dureaza foarte mult sa pregatesti zacusca, de aceea eu am incercat jumatate din cantitatea scrisa in reteta.

Ingrediente:

5 kg vinete

2 kg ardei gras

2 kg ardei kapia si/sau gogosari

1,5 kg ceapa

250 gr morcov ras (3 morcovi mari)

sare grunjoasa

piper, nucsoara, foi de dafin si oregano

600 ml ulei (eu am folosit ulei de palmier, pt ca din acesta folosesc la gatit)

1 l bulion

Cum am facut:

1. Am copt vinetele, le-am curatat de coaja si le-am lasat la scurs intr-o sita speciala. Dupa ce s-au racit le-am tocat cu un tocator de lemn.

vinetele coapte si tocate

2. Am copt ardeiul gras si gogosarii si i-am curatat de coaja si de samburi.  I-am tocat cu un robot de bucatarie.

gogosari coptiardei copti si decojiti
ardei copti si decojiti

3. Am curatat morcovii si i-am tocat cu robotul de bucatarie

4. Am curatat ceapa si am tocat-o marunt tot cu robotul de bucatarie.

5. Am incalzit 600 ml ulei si am calit ceapa maruntita.

6. Am adaugat ardeii si gogosarii maruntiti. Apoi am adaugat morcovul ras, sare, piper, nucsoara, foi de dafin si oregano dupa gust.

7. Dupa ce a scazut bine, am adaugat vinetele si bulionul.

Am amestecat bine sa nu se lipeasca. Cel mai bine merge sa lasi zacusca sa ce faca la cuptor. Eu am avut un vas la cuptor si unul pe aragaz.

8. Cand compozitia a scazut suficient, uleiul s-a ridicat la suprafata (dupa cateva ore de fiert), zacusca e gata preparata.

9. Am incalzit borcanele la cuptor. Le-am scos cu tot cu tava pe care le-am bagat in cuptor.

Borcanele le-am cumparat din Kaufland cu 9 lei 6 bucati. Mi-au trebuit 9 borcane de 740 ml.

Le-am umplut cu zacusca fierbinte, am pus capacele la borcane si le-am asezat pe o patura, acoperite, la cald.

Gustari calde

Gustari calde

Gustarile calde sunt potrivite in orice moment al zilei. Copilul le va manca si mai cu pofta, daca va participa la pregatirea lor, si va fi ajutorul tau de bucatar.

Ingrediente:

Felii de paine

Cascaval ras sau feliat subtire

Salam Sasesc

Feliute de rosii

Masline fara samburi (optional)

Cum se face:

1. Aprind cuptorul. (Atentie, copilul nu are voie in preajma cuptorului incins si trebuie sa-i explicam acest pericol si urmarile posibile!)

2. Pe o tava de copt asez feliile de paine. Pe fiecare felie asez ingredientele:

  • mai intai felii de rosie
  • apoi feliute sau cubulete de salam
  • urmeaza cascaval ras sau feliat

Deasupra, optional, presar masline fara samburi, frunze de busuioc maruntite si piper dupa gust.

Gustari calde

Se tin la cuptor pana se rumenesc. Se servesc, de preferat, calde.

15 idei de meniuri pentru copii

Copilul are nevoie de o dieta sanatoasa si variata. Oare ce sa-i mai pregatesc astazi? Ceva diferit, gustos si sanatos. Iata 15 idei de meniuri pentru copii cu varsta peste un an si jumatate.

  1. Mic dejun: biscuiti cu lapte

Pranz: ciorba de legume

cartofi la cuptor cu friptura de pui

mar

Gustare de dupa amiaza: o felie de chec si un iaurt simplu

2. Mic dejun: ceai si  sandvis cu salam

Pranz: supa de pui

paste cu sos de rosii

ciocolata cu lapte

Gustare de dupa-amiaza: rulada cu gem

3. Mic dejun: ceai de lamaie si pateu pe paine

Pranz: mamaliguta cu branzica si smantana

varza calita la cuptor

placinta cu fructe

Gustare de dupa amiaza: iaurt si banana

4. Mic dejun: cereale cu lapte

Pranz: ciorba de perisoare

friptura de pui cu cartofi si salata de varza

para

Gustare de dupa amiaza: sandvis cu branza si cu rosii

5. Mic dejun: cacao cu lapte si sandvis cu cascaval

Pranz: ciorba de vacuta

tocanita de cartofi cu salata de varza

Gustare de dupa amiaza: corn cu ciocolata

6. Mic dejun: ceai de lamaie cu sandvis cu sunca presata

Pranz: supa de galusti

tocanita de mazare

macaroane cu branza si stafide

Gustare de dupa-amiaza:  suc de portocale si sandvis cu cascaval

7. Mic dejun: ceai de lamaie si unt pe paine

Pranz: ciorba de spanac

varza a la Cluj

o felie de cozonac

Gustare de dupa-amiaza: o banana

8. Mic dejun: un ou fiert si sandvis cu cascaval si ceai cu miere de albine

Pranz: Supa de pui

chiftelute cu piure si salata de legume

Gustare de dupa-amiaza: iaurt si biscuiti

9. Mic dejun: cereale cu lapte

Pranz:               supa de taitei

tocanita de pui cu legume

portocala

Gustare de dupa-amiaza: placinta cu mere

10. Mic dejun: ceai cu miere de albine, o felie de paine si un crenvursti

Pranz: supa de legume

pilaf de orez

prajitura cu visine/cirese

Gustare de dupa-amiaza: pepene verde

11. Mic dejun: omleta,  ceai cu miere

Pranz: Supa de rosii

File de peste pane

crema de zahar ars

Gustare de dupa-amiaza: piersica

12. Mic dejun: ou ochi si cacao cu lapte

Pranz: supa cu taitei

musaca de cartofi

clatite cu dulceata

Gustare de dupa-amiaza: orez cu lapte

13. Mic dejun: ceai cu miere si lamaie, tartina cu unt si branza

Pranz: supa de pui cu bors

chiftelute de legume

struguri

Gustare de dupa-amiaza: gris cu lapte

14. Mic dejun: ceai cu miere, sandvis cu salam

Pranz: ciorba de vitel

cartofi frantuzesti (se prepara cu oua, smantana, branza)

Gustare de dupa-amiaza: iaurt,  placinta cu branza

15. Mic dejun: cereale cu lapte

Pranz: ciorba de legume

snitel de pui cu legume combinate, inabusite

fursecuri

Gustare de dupa-amiaza: kiwi, banana

Pepene verde

Pepenele verde este fructul meu preferat.

Stiai ca banalul pepenele verde contine:

  • beta caroten
  • vitamina A 10%
  • vitamina C 25%
  • vitamina B1 10%
  • vitamina B6 10%
  • magneziu 7%
  • potasiu 5%
  • enzime
  • acid folic
  • antioxidanti (lycopene)
  • apa

Efectele benefice ale consumului de pepene verde:

  • hidrateaza
  • reduce riscul de cancer de prostata si cancer de colon
  • este un diuretic natural
  • protejeaza impotriva bolilor cardiace
  • este eficient in litiaza urinara
  • are efect de viagra naturala
  • poate fi o excelenta masca naturala hidratanta pentru fata si decolteu
  • cura cu pepene te poate ajuta sa scazi in greutate
  • este usor de digerat
  • depurativ
  • racoritor
    surpriza verii

Cultivat pentru prima oara in Egipt, pepenele verde este un excelent desert racoritor si pentru cei mici si pentru cei mari.

A watermelon a day keeps the doctor away.

7 motive sa spui „I love broccoli’!

 
 
Mananca brocoli!

La noi la romani se spune ca cea mai buna „leguma” este porcul, insa  iata 7 motive sa spui „I love brocoli!”.

Stiu ca dacii si romanii nu mancau brocoli, insa cercetatorii au facut studii si ne informeaza ca brocoli e super-leguma!

I love broccoli!

1.Brocoli contine de doua ori mai multa vitamina C decat contine o portocala.

2. Este eficient in prevenirea si tratarea cancerului. Reduce riscul aparitiei cancerului, deoarece contine o componenta numita in engleza sulphoraphane.

3. Previne imbatranirea prematura.

4. E o sursa de vitamina E si de caroten.

5. Contine potasiu.

6.Este o sursa de fibre.

7. Actrita Victoria Principal, care a jucat in Dallas, a scris o carte in care ne invata cum sa slabim cu dieta pe baza de brocoli.

Sugestii simple de preparare brocoli:

Prepara brocoli la abur cu sare si piper. Adauga cascaval ras.

Brocoli congelat se prepara in tigaie incinsa cu putin ulei de masline, sare si piper. Se serveste cu cascaval ras sau usturoi.

Important este sa nu tinem brocoli prea mult pe foc, pentru ca se inmoaie si isi pierde din calitati. Mai crud e mai gustos si mai eficient.

Chiftelute de pui la cuptor

Azi m-am trezit cu elan si m-am pus pe bucatareala! Am pregatit chiftelute de pui la cuptor.

Ingrediente:

2 piepti de pui

1 morcov mare

1 ceapa

2 cartofi

3 oua

6 catei de usturoi

1-2 legaturi de patrunjel

faina

sare si piper

1. curat legumele si le dau pe razatoarea fina; ceapa o dau pe razatoarea cu zimtii mai mari

2. toc pieptul de pui in blender

3. toc patrunjelul si usturoiul

4. amestec legumele, carnea, usturoiul si patrunjelul intr-un vas mare

5. adaug 3 oua, sare si piper

6. preincalzesc cuptorul, pregatesc o tava de copt pe care o acopar cu folie de aluminiu de bucatarie

7. stropesc tava cu putin ulei

8. pregatesc chiftelutele si le trec prin putina faina; chiftelutele trebuie sa fie mai mari ca sa nu se usuce prea tare in cuptor

9. Asez chiftelutele pe tava si le bag la cuptor timp de 20-30 de minute; pot sa intorc chiftelutele de pe o parte pe alta. Le las la cuptor pana se rumenesc, insa am grija sa nu se arda.

Sunt foarte bune cu legume si cu bunadispozitie.

Mama stie cum se face pizza

Toti copiii mananca pizza cu placere.  Mama se pricepe sa faca o multime de lucruri si bineinteles stie si cum se face pizza. Putem prepara pizza vegetariana sau cu pui sau o combinatie delicioasa.

Aluat de pizza= aluat de paine

Pot sa cumpar de la paine un aluat de pregatit paine si am obtinut blatul pentru pizza.

Sau pot sa prepar chiar eu acest aluat.

1. Intr-un vas mare dizolv drojdie in putina apa calduta (aproximativ o jumatate de ceasca de apa). Optional pot sa dizolv si 2 lingurite de miere de albine.

2. Amestecand usor, adaug treptat faina (aprox. 2 cani) si o jumatate de lingurita de sare, putin ulei de masline.

3. Pe o suprafata acoperita cu faina, framant bine aluatul.

4. Las aluatul la dospit timp de 30-45 de minute. Acopar vasul si il las la o temperatura calda pana cand aluatul isi dubleaza  volumul.

5. Intind aluatul pe o suprafata tapetata cu faina. Am obtinut astfel blatul de pizza. Il las la frigider pentru 30 de minute.

Sosul de pizza

Fie folosesc sos de rosii din comert sau ketchup, fie prepar un sos proaspat de rosii:

Intr-o tigaie calesc, timp de 3 minute, 1/4 ceasca ceapa taiata marunt, adaug un catel de usturoi maruntit si calesc timp de 30 de secunde.

Adaug 1/4 ceasca vin alb, 2 linguri sos de rosii, 1 lingurita oregano,

piper negru in  functie de preferinta,

1 conserva de rosii in suc propriu.

Prepar sosul la foc mic, timp de 15 minute sau pana capata consistenta unui sos.

Opresc focul si adaug 1 lingurita de busuioc si 1/2 lingurita de otet (balsamic). Las la racit.

Cei care prefera un sos picant, condimentat, pot sa adauge 1/2 lingura de ardei iute maruntit, mai mult piper negru.

Pe aluatul de pizza asez ingredientele respectand urmatoarea ordine:

1. sos de pizza

2. cascaval ras

3. celelalte ingrediente preferate: salam, carne de pui, masline fara samburi, ardei gras, ciuperci,  rondele de ceapa.

Se pune la cuptor pana se rumeneste si se coace aluatul.

Ce este glutenul si de ce il vorbesc toti de rau?

Glutenul este o proteina ce se gaseste in grau, secara. Poate fi daunatoare pentru sanatate, daca se consuma in mod frecvent alimente procesate ce contin gluten.

Glutenul da consistenta si elasticitate aluatului de paine si de alte produse de panificatie.

Glutenul poate cauza alergii in cazul anumitor persoane cu intoleranta la gluten.

Boala declansata de gluten se numeste boala Celiac si se datoreaza intolerantei la gliadin o componenta ce apare in gluten.

Simptome ale intolerantei la gluten:

  • oboseala accentuata
  • anemie
  • nervozitate
  • lipsa de fier
  • osteoporoza
  • depresie
  • pierdere in greutate sau cresterea in greutate
  • probleme de piele
  • constipatie
  • diaree
  • dureri abdominale
  • balonare

Alimente bogate in gluten:

  • paine
  • bere
  • sosuri pentru salata
  • grau
  • secara
  • bomboane
  • fursecuri
  • biscuiti de tip crackers
  • supa la plic
  • prajituri si placinte
  • cereale
  • carne din  conserva
  • aditivi alimentari
  • paste fainoase

Ce putem sa mancam pentru a avea o dieta fara gluten sau cu un continut scazut in gluten:

  • cartofi
  • cartofi dulci
  • fructe
  • legume
  • peste
  • fasole
  • mamaliga
  • produse lactate

Iata un articol interesant: E glutenul daunator si persoanelor care nu au intoleranta la gluten?

http://www.glutenfreedietbook.com/articles/index.php?article=44



Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s