Legendele Olimpului – Rezumat

Standard

100_7681

La început era haos. Din haos s-a desprins pământul – Gheea.

Gheea(Pământul) și Uranus (Cerul), împreună au 12 copii (titani).

Pentru că putea să citească în viitor, Uranus află că unul din fiii săi îi vor lua puterea și nu va mai fi stăpânul ceresc.

Uranus își aruncă fiii în temnița din Tartarul întunecat. Supărată de acest fapt, Gheea coboară în temniță și le cere fiilor săi să-l înfrunte pe Uranus. Singurul care îndrăznește este șiretul Cronos.

El urma să folosească o armă ca o seceră făcută de Gheea. Rănit în pântec, plin de sânge, zeul Uranus îl blesteamă pe Cronos, care era biruitor. Frații au fost eliberați din temniță. Cronos a preluat puterea peste pământ și peste cer, iar frații săi devin sfetnici.

Cronos se căsătorește cu mândra Reea, cea mai frumoasă titanidă.

Zeita Nix, noaptea întunecată, misterioasa, ivită din haos, vrea să-l răzbune pe zeul Uranus. Zeita Nix naște niște odrasle monstruoase: Hipnos (somnul plin de vise și fantasme întunecate)

Eris (discordia cea cruntă)

Nemesis  (aspra răzbunare)

Aspate (amăgirea oamenilor și zeilor)

Ker (nimicirea)

Tanatos (zeul morții)

Deși făcuse nunta, gânduri ascunse îl frământau pe Cronos, știa că-l așteptau grele încercări așa cum îi prevestise Uranus.

Pentru a scăpa de primejdii, Cronos își mănâncă odraslele: Hestia, Hades, Poseidon, Demetra și Hera.

Reea îi cere ajutorul Gheei pentru a-și salva al șaselea copil să nu fie mâncat de Cronos.

Gheea o ascunde pe Reea în timpul cât va naște în insula Creta (într-o peșteră). Copilul, pe nume Zeus, rămâne în grija bunicii Gheea, iar Cronos primește în loc de prunc un pietroi înfășat asemenea unui nou născut. Zeus este alăptat de capra fermecată Amalteea. In joacă, Zeus, fiind foarte puternic îi rupe caprei un corn, care era mereu plin cu fructe. Acesta este cornul abundenței. Un cârd de porumbițe îi aducea copilului Zeus ambrozie (hrana zeilor). Un vultur îi aducea nectar. Mâncând ambrozie și bând nectar, Zeus crește foarte repede și odată ajuns stăpân în Olimp va lua cu el vulturul să-i stea de veghe și porumbițele să vestească primăvara.

Zeița Metis locuia pe malul fluviului Ocean. Ea pregătește o băutură fermecată pentru Cronos. Cronos bea băutura, se simte rău, i se deschide gura larg și din gâtlej îi ies copiii înghițiți: Hestia, Demetra, Hera, Hades și Poseidon.

Ingrozit, Cronos se retrage în munți. Zeus îi salvează pe frații săi și devine stăpân. Ciclopii îi făuresc lui Zeus fulgere și trăznete. Pentru Poseidon au făurit o furcă și pentru Hades o cască fermecată care-l făcea invizibil. Zeii se mută pe muntele Olimp. Un război crâncen de 10 ani are loc între Zeus și titani. Zeus câstigă lupta, iar Gheea ramâne nemulțumită deoarece titanii, fiii ei, sunt întemnițați.

Zeus, Poseidon și Hades își împart între ei lumea: Zeus stăpâneste cerul luminos, Poseidon- fluviile și mările , Hades stăpâneste tot ce-i sub pământ.  (Tartarul).

Zeus le cheamă și pe surori și le dă puteri/ haruri.

Hestia a primit focul – viața, Demetra zeița recoltelor bogate, Hera – devine soția lui Zeus. Are loc o nuntă mare. Atena -ochii de azur (fiica lui Zeus și Metis).

Ca să înlăture nenorocul Zeus o înghite pe Metis însărcinată cu Atena.

Hefaistos, fiul lui Zeus și al Herei avea o fierărie La porunca lui Zeus, ii aduce acestuia o secure. Zeus îi cere să-i despice capul care-l durea cumplit, Astfel se naște Atena, zeita înțelepciunii, pe care Zeus o oprește să-i stea alături ca să-i dea sfaturi.

Gheea îi atâtă pe giganții născuți din picăturile de sânge ale lui Uranus, să se lupte cu Zeus. Zeus îl găsește pe curajosul Heracle să-i infrunte pe giganți. Prometeu creează omul și Atena ii dăruiește omului înțelepciune, însă Zeus vrea ca omul să se supuna zeilor și să le aducă sacrificii, să-și împartă roadele cu ei.

Impotriva voinței lui Zeus, Prometeu fură focul de la Hefaistos și-l duce oamenilor pe pământ. Drept răzbunare, Zeus cere să se facă o femeie pe nume Pandora, care să ducă toate relele în lumea oamenilor în cutia Pandorei. Pentru neascultare, Prometeu este crunt pedepsit, înlănțuit în piloni de fier, sus pe o stâncă.

Zeul Apolo, fiul Zeus, cel care cântă la lira, se îndrăgostește de toate fetele ce-i ies in cale. Fugind de el, nimfa Dafne se transformă într-un copac – dafin, iar Castalia se aruncă în fântâna. Invidios pe cântecul la flaut al lui Marsias, Apolo îl provoacă la întrecere, având ca juriu cele nou muze. Deși Marsias cânta mai frumos, Apolo câștiga prin vicleșug și îl omoară pe Marsias, legându-l de un pin și jupuindu-i pielea.

Artemis, zeița vânătorii îl transformă pe priceputul vânător Acteon într-un cerb ce moare sfâșiat de proprii săi câini de vânătoare, iar pe regina Niobeea o pedepsește aspru omorându-i copiii pentru că a nesocotit o zeiță.

Săgetată de săgeata lui Eros, zeul iubirii, Afrodita se îndrăgostește de vânătorul Adonis și de dragul lui părăsește Olimpul. Gelos pe Adonis, Ares se transformă într-un mistreț hidos și îl ucide pe Adonis în pădure. In amintirea lui, în fiecare an, vreme de două zile au loc serbările numite adonii.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s