Noi cu cine votam?

Standard

Sursa: Internet

Pe data de 25 mai vor avea loc alegerile europarlamentare, iar cetățenii României își vor alege politicienii care îi vor reprezenta în Parlamentul European pentru viitorii 5 ani.

În total, 15 formațiuni politice au depus liste de candidați pentru europarlamentare la Biroul Electoral Central. În afară de partidele politice, au intrat în cursă și 11 candidați independenți. Campania electorală este însoțită de o campanie de promovare care încurajează participarea la vot și care se desfășoară sub sloganuri precum „Acționează. Reacționează. Decide” sau „Este în puterea ta! Decide cine va conduce Europa”.

În trecut, prezența la urne la alegerile europarlamentare a rămas destul de scăzută. Doar 27,6% dintre cetățenii cu drept de vot au votat la alegerile europarlamentare din 2009, adică puțin peste 5 milioane de oameni. Anterior, în 2007, la primele alegeri europarlamentare, desfășurate la scurt timp după ce România aderase la Uniunea Europeană, prezența la vot a fost ușor mai mare, de 29,4%.

Ce cred românii despre Uniunea Europeană

Potrivit studiului „După 6 ani. Ce cred românii despre Uniunea Europeană”, realizat anul trecut de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie, românii rămân optimiști cu privire la viitorul UE, iar trei sferturi dintre ei apreciază drept un lucru bun faptul că România este membră a UE, relatează ziare.com.

Românii asociază, cel mai frecvent, Uniunea Europeana cu: libertatea de a călători, de a studia și de a lucra oriunde în UE (91%), cu pacea (86%), cu diversitatea culturală (79%), cu democrația (74%), cu Euro (66%), cu birocrația (64%), cu șomajul (62%), cu protecția socială (60%), cu risipa de bani (58%), cu prosperitatea economica (56%), cu un cuvânt mai greu de spus în lume (55%), cu un control insuficient la frontierele exterioare (55%), cu mai multe infracțiuni (53%) și cu pierderea identității culturale (47%). 

60% cred că România este privita prost și foarte prost în Uniunea Europeană, spre deosebire de 39% dintre români care cred că țara noastră este privită bine și foarte bine.

Anunțuri

2 răspunsuri »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s