Schimbari majore in scoala romaneasca

Standard

Dragi concetateni,

oare cand va da Dumnezeu liderilor nostri politici, fie ei ministri, inspectori scolari, etc rabdarea si discernamantul necesare ca sa faca scoala romaneasca sa fie pentru copiii de varsta scolara, adecvat varstei copiilor, potrivit psihologiei scolarilor si nevoilor reale?

Stau si ma minunez de „mistoul” pe care-l fac liderii nostri politici pe seama copiilor nostri, pe seama parintilor si pe seama dascalilor.

Auziti, stimati romani: fac schimbari majore! Pe banii cui? Pe timpul cui? Pe pielea cui? Pe nervii cui? Si pentru binele cui?

Stiu ca exista dascali care nu-si fac meseria cum ar trebui pentru binele scolarilor…

Insa Dumnezeu ne-a daruit si cadre didactice dedicate scolarilor, care stiu sa-l ajute pe copil sa invete ca sa devina om in societatea civilizata. Atatea schimbari majore sunt coplesitoare si pentru dascali, care, in loc sa fie lasati sa-si faca lectiile bine cu elevii, trebuie sa se concentreze pe schimbari, pe modificari.

Sa nu uitam un lucru esential:

Scoala exista pentru ca exista scolari. Daca maine n-ar mai fi scolari, scoala s-ar inchide.

Profesorii trebuie sa-si respecte „clientul”- elevul, pentru ca datorita lui are de lucru.

Respectul trebuie sa fie reciproc, nu doar din partea scolarului timid si a parintelui extenuat de atata nebunie cu teme, taxe, schimbari majore, evaluari, obligatii.

Imi doresc sa avem lideri care sa lucreze pentru Romania, pentru cetateni si pentru nevoile reale ale scolarilor.

Imi doresc ca scoala romanesca sa fie facuta din pasiune si

cu pasiune pentru scolari si pentru educatia de calitate!

Imi doresc sa intalnesc copii incurajati de dascalii lor si atrasi de scoala!

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Iata un articol cu privire la schimbarile majore din scoala romaneasca!

Sursa: Internet

Noul an şcolar a început cu schimbări majore în sistemul de învăţământ. Evaluări naţionale la sfârşitul claselor a doua, a patra şi a şasea, materii noi în programă. Ponderea mediei la Evaluarea Naţională creşte de la 50 la 75 la sută şi se introduce simularea bacalaureatului la clasa a XI-a. Pentru prima dată elevii vor avea liber şi a treia zi de Paşte, iar semestrele vor fi împărţite în mod egal.

Anul şcolar 2013-2014 a început la 16 septembrie şi se va încheia pe 20 iunie, astfel că elevii vor avea 36 de săptămâni de cursuri. Semestrele vor fi egale, ca să existe un echilibru între timpul alocat studiului, cel destinat asimilării cunoştinţelor şi perioada de odihnă. Elevii intră în vacanţa de iarnă înainte de sărbători şi se reîntorc la şcoală pe 6 ianuarie. Vacanţa dintre semestre se mută la 1 februarie.

„Cred că era mai bine cum era împărțit anul școlar înainte, pe trimestre. Fac trei săptămâni de cursuri, apoi vacanță, până intră din nou în ritm”, spune un părinte.

Ministrul Educaţiei introduce sistemul de evaluare periodică la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. În urma rezultatelor obţinute de elevi se vor cunoaşte problemele de la nivelul şcolilor, claselor şi ale elevilor în raport cu ceilalţi. Ministerul Educaţiei va face fişe pentru fiecare şcoală în parte.

„Evaluarea la clasa a II-a e importantă pentru a identifica și corecta vulnerabilitățile elevilor. Evaluarea la a VI-a are rol de preorientare, este vârsta când se pot desprinde elemente despre abilitățile fiecărui copil, care e zona în care copiii vor trebui ulterior să urmeze. Introducerea portofoliului e foarte importantă, la fel de importantă ca evaluarea la a II-a, a IV-a, a VI-a”, a spus Daniel Funeriu, fost ministru al Educației.

Remus Pricopie anunţă sancţiuni aspre pentru cadrele didcatice. Directorii şcolilor care nu vor avea rezultate bune riscă să rămână fără funcţie. Cât despre profesorii care vor mai fi complici la fraudarea examenelor, riscă să fie daţi afară din învăţământ.

„Cei care vin și nu sunt dascăli, ci funcționari n-au ce să caute. Există două posibilități până îi sancționezi: pleacă singuri, ori îi elimină sistemul. Elevii, dacă nu le predai bine, nu tac, părinții te reclamă”, afirmă Florina Rogalski, profesor de limba română.

Schimbări sunt anunţate şi pentru cei mici. În ciclul primar vor fi discipline opţionale noi, precum „Educaţie pentru societate”, unde cei mici vor învăţa elemente de conduită civică. Materia „Filosofie pentru copii” ar trebui să-i ajute pe elevi să-şi susţină cu uşurinţă un punct de vedere. Problema este că nu au apărut programele, iar învăţătorii nu ştiu ce ar trebui să predea la clasă.

Anul acesta s-au înscris la clasa pregătitoare 175.000 de elevi, iar 99% dintre copiii de 5 ani au prins un loc la grădiniţă. Ministrul Educaţiei are în plan să introducă educaţia preşcolară obligatorie de la 5 ani şi asta pentru studiile arată că performanţele şcolare cresc cu 30% la un copil care a mers la grădiniţă.

De anul acesta controalele în şcoli vor fi din ce în ce mai dese. Se va urmări prezenţa la cursuri, cum decurg orele la clasă şi felul în care profesorii îi evaluează pe elevi. Primele verificări încep imediat după debutul şcolii şi vizează 50 de unităţi de învăţământ din toată ţara, unde au fost diferenţe mari între evaluările la clasă şi cele naţionale.

„Am cerut inspectorilor școlari să verifice școlile, nu doar cele 50, toate unde există diferență mai mare de 2 puncte între evaluare și media claselor VI-VIII. Când ai 6,5 puncte diferență este foarte grav”, a declarat Remus Pricopie, ministrul Educației.

Prima prioritate: admiterea la liceu. Nota de la testarea naţională va conta în proporţie de 75%, faţă de 50% cât era până acum. Autoritățile au luat această decizie din cauza diferențelor mari dintre mediile obținute de elevi în cei patru ani de gimnaziu și cele de la Evaluarea Națională. Îngrijorător este că peste 35.000 de elevi care au participat la evaluarea naţională nu au reuşit să ia notă de trecere.

O altă prioritate pentru acest an şcolar va fi examenul de bacalaureat. Pregătirea pentru examenul maturităţii începe încă din prima zi de şcoală. Inspectorii vor verifica dacă există în fiecare liceu program de ore suplimentare sau meditaţii la şcoală. Există şi o premieră. Elevii de clasa a XI-a vor simula examenul de bacalaureat.

Structura anului şcolar 2013-2014

Semestrul I

Cursuri: 16 septembrie – 20 decembrie 2013

Vacanţă: 2 – 10 noiembrie 2013 (primar şi preşcolar)

Vacanta de iarnă: 21 decembrie 2013 – 5 ianuarie 2014

Cursuri: 6 ianuarie – 31 ianuarie 2014

Vacanţă intersemestrială: 1 februarie – 9 februarie 2014>

Semestrul al II-lea

Cursuri: 10 februarie – 11 aprilie 2014

Săptămâna Şcoala Altfel: 7 – 11 aprilie 2014

Vacanţa de primăvară: 12 aprilie – 22 aprilie 2014

Cursuri: 23 aprilie – 20 iunie 2014

Vacanţa de vară: 21 iunie – 14 septembrie 2014

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s