Cu sau fara suzeta

am suzeta mea

Am spus adesea „Bravo, celui care a inventat suzeta! Destept om!” Un obiect marunt, dar care face liniste ca printr-o magie.

Inventator: Joaquin Martinez pe la mijlocul anilor 1300

                      James Meacham, in 1902, a fabricat suzete asemenea celor pe care le cunoastem noi.

La inceput suzeta era confectionata din diferite materiale: carpe, lemne. In zilele noastre suzeta e fabricata din latex sau silicon. Am intrebat la farmacie care este diferenta intre ele si mi s-a spus ca siliconul este un material mai tare, mai rezistent si se potriveste copilului caruia ii apar dintii.

Parerea medicului stomatolog: mai bine sa suga suzeta decat sa se obisnnuiasca sa suga degetul. De suzeta putem scapa, insa degetele sunt mereu la purtator. Important este sa nu folosim suzeta o perioada prea indelungata. Pe la 3 ani, copilul trebuie sa fie dezvatat de suzeta.

Parerea parintilor: linisteste copilul si-l ajuta sa adoarma

Parerea medicului pediatru: in primele 2-3 luni de la nastere, bebelusul nu are nevoie de suzeta, deoarece trebuie sa invete sa suga corect de la sanul mamei. Folosirea suzetei este ceva obisnuit la copilul mic. Parintii insa trebuie sa respecte anumite reguli de igiena. Sa spele foarte bine suzeta, sa o pastreze intr-un suport special atunci cand nu este folosita. Sa cumpere suzeta in functie de varsta copilului. Suzeta trebuie inlocuita cu una noua periodic. Este o mare greseala sa dam copilului o suzeta inmuiata in miere sau zahar, cu gandul ca asa il linistim. Mierea sau zaharul va caria viitorii dinti ai micutului.

Exista si gura lumii care poate sa vorbeasca dupa pofta inimii.

„Vai, ce copil mare si inca mai suge suzeta!?” Chiar conteaza pentru tine parerea lumii?

 Daca ne luam dupa specialistii in pediatrie vom avea surpriza sa vedem ca parerile sunt impartite. Pare confuz faptul ca unii zic: „Suzeta e ceva normal si-l ajuta pe micut cand are colici sau cand are nevoie sa se linisteasca sau sa adoarma.” Altii sustin ca „Suzeta folosita o perioada indelungata de timp, pana pe la 5 ani, are urmari negative”:

  • deformeaza dentitia
  • creste riscul de infetii la nivelul urechilor
  • poate cauza intarzieri in vorbire, deoarece  tinand suzeta in gura, copilul nu are ocazia sa exerseze vorbirea
  • copilul nu invata sa se linisteasca singur, ci are nevoie de suzeta pentru asta

Copiii sunt copiii si suzeta este un obiect obisnuit varstei lor. Sa lasam la o parte prejudecatile si gura lumii. Daca-i trebuie suzeta, ii dam suzeta. Daca nu, nu-l fortam. Cand mai creste, inventam o poveste depre cum a plecat suzeta de acasa pe motiv ca s-a dus la alt bebelus care e mai mic. Cu rabdare si imaginatie vom reusi sa-l distragem pe copil si sa-l ajutam sa creasca si sa uite de suzeta.

Lasă un comentariu